Кого ви хочете, щоб я звільнив: Ісуса, якого звали Варава, чи Ісуса, якого називали Месією?

звільнити
"Кого ви хочете, щоб я звільнив: Ісуса, якого звали Варава, чи Ісуса, якого називали Месією??”- так воно з’являється Питання Пилата в «Кодексі Безае», де ла Кембридж (Мат. 27:17 - τίνα θέλετε ἀπολύσω ὑμῖν, Ἰησοῦν τὸν Βαραββᾶν ἢ Ἰησοῦν τὸν λεγόμενον χριστόν;). Філософ Джон Р. Лукас він вважає, що "Bezae Catanbridgensis не вивчається належним чином вченими, які вивчають Новий Завіт, хоча тут є підказка до викладу чотирьох євангелій".

Звичка румунського губернатора звільняти в’язня

Перше питання, яке виникає в розповіді про епізод із Вараввою, - це спостереження, яке євангелісти роблять стосовно цього звичай римського намісника звільняти полоненого на свято Великодня. Більше ніде в Новому Завіті цей звичай не зазначається, але це не означає, що цей факт історично виключається. Вчений Євген Борінг думає, що історично не ймовірно, що Пілат мав таку звичку, особливо якщо враховується адміністративне минуле губернатора; "І навіть якби існував такий звичай, важко припустити, що Пілат піддався би тиску з боку єврейської влади".

хочете
Якщо ми подивимось суд над Ісусом і те, як поводиться Пілат, всупереч тому, що твердить Нудна, Румунський губернатор піддається тиску єврейських лідерів і засуджує невинного до смертної кари. Чому тоді ми повинні припускати, що він не піддався би тиску, коли йшлося про звільнення вбивці? З огляду на політичну ситуацію в Римі, де імператор Тиберій опинився на межі божевілля, і "Пілат опинився в подібній ситуації, як радянські чиновники за часів Сталіна" (Й. Лукас), дуже ймовірно, що римський намісник врахував бажання єврейської влади і звільнив Варавву..

Навіть якщо в інших античних джерелах, єврейських чи латинських, про такий звичай не згадується, Герман Ріддербос каже, що деякі вчені це бачать посилання на цей звичай “у Мішні Песахім 8: 6, яка є контактною точкою. В історії римського юридичного управління того періоду є яскраві приклади такі вчинки жалості до засуджених, які відбувались у різних випадках »(H. Ridderbos, John, Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans, 1997). Насправді «в римському праві вони існували два види амністій. Одного покликали аболіто, покликали другого поблажливість. Перший передбачав виправдання обвинуваченого, коли він ще не був засуджений, при цьому Ісус, безумовно, потрапляв у цю категорію, коли робиться така пропозиція »(Бен Вітерінгтон III, Євангеліє від Марка, Grand Rapids: Wm. B. Eerdmans, 2001). Тому, є підстави вважати, що сказане євангелістами є історично правильним, хоча цей звичай не згадується в інших документах. з того ж періоду.

Хто був Бараба?

Хто був Бараба? Метью каже, що він буввинне плаття"(27.16), Марка говорить це Варабву «ув'язнили з деякими повстанцями, які вчинили вбивство під час повстання». (15,7), Лука підсилює слова двох: Варавву "кинули до в'язниці за повстання в місті та за вбивство". (23,19) та Джон, коротко і всебічно він робить висновок:Бараба був розбійником”(18.40). В оригінальному грецькому тексті, Джон використовує термін "лешти", характеризуючи Варавву. У політичному та соціальному контексті Палестини 2000 років тому, "Розумний" також означав бунтівника, а не просто грабіжника. У нинішніх умовах Варавву характеризували би як партизана. Підсумовуючи сказане досі, очевидно одне: Варавва брав участь у заколоті, вбивав римських солдатів і користувався великою популярністю серед євреїв..

ісуса
Оскільки імена людей у ​​Святому Письмі мають дуже глибоке значення, ми дізнаємось про це ще більше Варава аналізуючи значення, етимологія цієї назви. Бараба походить з Арамейський вираз "бар Аббас" який означає "син батька" так, неявно і син Божий. Лукас вважає, що це ім'я також можна перекласти "син рабина" або "син Раав", але найбільш природний переклад залишається "син батька". Є типова месіанська назва. Наприклад, ми знаємо про керівника останнього великого єврейського повстання (з 135 р. Н. Е.), Якого називали Barkohba, що означає "син зірок". Навіть Ісус використовував подібний месіанський титул: бар Енас, що означає Син Людський. Відповідно до його імені, Фактично Варавва був керівником повстання. Тому Метью каже, що він був дуже відомим. Тоді назад керівник заколоту розглядався як Месія, як визвольний, що приносить мир і добробут людям. Тому Варавва був месіанською фігурою.

Чому обрали Варавву, а не злодія, якого розп’яли?

Але як підходить названий персонаж Варава в пейзажі? Його вигляд здається вимушеним і незрозумілим, як і пропозиція Пілата. Чому одного з грабіжників не вибрали померти з Ісусом??

Джон Лукас заявляє: “Оріген, у с. III, зауважте, що після переїзду до Палестини встановив, що в місцеві копії Євангелій ім’я було дано Ісус Бараба, поки В Олександрії це ім'я було просто Варава. Він вважав абсурдним для злодія носити святе ім'я Ісус, і його висновок полягав у тому, що це ім'я мало бути лише Варавва.

Копії Євангелія від Матвія, що циркулюють у Палестині, зберігали ім’я Ісус Варава, імена, які б здалися абсурдними для язичників ". Ісус був дуже поширеним іменем у Палестині, як і (фамільне) ім'я Варава. Отже, євреям було не дивно це знати злодія, звільненого замість Ісуса з Назарету, називали Ісусом Вараввою. Однак чому назва значуща?

Пілат наказав євреям обирати двох персонажів на ім'я Ісус

хочете
Пілат випробував Ісуса і визнав його невинним, але тому тиск єврейської влади вона не могла його звільнити. На цей момент губернатор приходить із пропозицією, щоб люди робили вибір між Ісусом із Назарету та Вараввою. Не випадково обрали Варавву: якщо справді злодія звали Ісус, люди мали вибір між Ісусом Вараввою ("сином батька") та Ісусом Месією ("єврейським царем").

У діалозі з Пілатом, Ісус називає себе "сином Отця", тобто син Божий. Лукас дивується, якщо ні "Ісус, якого називають Сином Батька, і Ісус, якого називають Месією, є однією і тією ж людиною". Якщо так, то Питання Пілата означає: від якого звинувачення ви хочете відмовитись? - до богохульства чи до повстання проти імперії? Єврейські релігійні влади вважають за краще зняти звинувачення в богохульстві і зберегти звинувачення в повстанні проти Риму.

Вибір імені Варава не випадковий

Але з Євангелій дуже чітко зрозуміло, що Варавва він не був вигаданим персонажем, але він був злочинцем, факт підтверджений навіть після воскресіння апостолом Петром (Дії 3:14 - Але ти відкинув святого і справедливого і попросив дати тобі вбивцю). Однак, незважаючи на те, що Ісус із Назарету та Варавви - різні люди, навряд чи людині сподобається Пілат, звикли керувати автомобілем і не маніпулювати ними, мати до уваги ім’я засудженого коли він запропонував цю пропозицію: чоловік, зв’язаний руками і ногами, може лише плювати.

Перед Пілатом, натовп мав вибір між двома месіанськими фігурами, між двома месіями з іменем Ісуса, Ісус, якого називали сином батька, а Ісус називав Месію: перший, Варавва, борець за права, за свободу та добробут, хто хоче і обіцяє вільну країну без завойовників і рабів. Другий месія - містичний, його важче зрозуміти і дотримуватися, в якій чітко сказано: "Хто хоче прийти за мною, нехай відречеться від себе, візьме хрест свій і піде за мною" (Мк. 8:34). Історично, євреї чекали, що Месія звільнить їх від римлян, найімовірніше причина виправдовує вибір звільнити Варавву.

ісуса
Протягом 2000 років, щодня, людство стикається з такою ж альтернативою. Якого з двох вибрати? Увімкнено Син Отця або Син Людський? Диявол не настільки дурний, щоб здаватися у всій своїй потворності. Він нікого не привабив би, виглядаючи огидно, з рогами, копитами, козячою головою та виделкою в руці. Щоб завоювати послідовників, Сатана обіцяє раціональність, свободу, добробут, світлість, прекрасність, безтурботність та ускладнення майбутнього. Столйов сказав, що якщо антихрист напише книгу, то, швидше за все, дасть їй таку назву: Найпростіший шлях до щастя, миру та добробуту.

Вона така прекрасна притча про будинок, побудований на скелі"Тому кожен, хто почує ці мої вислови та їх виконує, прирівняю його до мудрої людини, яка збудувала свій дім на скелі. І дощ зійшов, і повінь прийшла, і вітри дули, і били на той дім; і він не впав, бо він був заснований на скелі. І Кожен, хто почує ці мої вислови та їх не виконує, буде уподібнений до нерозумної людини, яка збудувала свій дім на піску.. І пішов дощ, і повені прийшли, і вітри подули, і вдарили той дім; і він упав, і було велике його падіння. І падіння її було великим »(Матвій 7: 24-27).

З огляду на цинізм Пілата, не виключено, що він привів до народу двох засуджених на ім'я Ісус: обидва були євреями. Незалежно від імені злодія, поставленого поруч із Ісусом із Назарету, вибір людей був неправильним.

Такий вільний і невимушений будь-ким, кого б ти вибрав?